GESLOTEN, We openen terug op Maandag - 08:30

       

Voor jou ook een Tournée Minérale?

01-02-2024

Voor jou ook een Tournée Minérale?

Een aperitiefje na het werk, een glaasje tijdens het koken of een pint met de vrienden... Hoort het ook bij je routine? Dat is niet zo verwonderlijk want alcoholconsumptie is ontzettend ingeburgerd in ons land... Meer dan 8 op 10 Belgen drinkt af en toe of regelmatig. Maar alcohol drinken is niet zonder risico’s. Wist je dat alcohol, net na tabak, de 2de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak is? Alcohol heeft een invloed op de ontwikkeling van tal van ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten, spijsverteringsziekten, aandoeningen van het zenuwstelsel en psychologische problemen. Alcohol veroorzaakt ook vermoeidheid, slaapstoornissen en problemen met het geheugen en de concentratie.

Een pauze van een maand...

Om mensen bewust te maken van deze schadelijke effecten, organiseert De Druglijn voor de 8ste keer Tournée Minérale. De uitdaging blijft dezelfde: geen alcohol drinken tijdens de maand februari. Het is niet alleen een geschenk voor je lichaam, dat je zeker dankbaar zal zijn, maar ook voor je geest, want deze uitdaging geeft je de kans om na te denken over je alcoholconsumptie. 

... voor blijvende effecten

In 2023 ondervond 80% van de deelnemers aan Tournée Minérale minstens één voordeel van deze alcoholvrije maand: geld besparen, meer energie, afvallen, een mooiere huid, een beter humeur, …  Bovendien bleek uit een studie van de UGent naar aanleiding van de campagne in 2022 dat de deelnemers gemiddeld 20% minder alcohol hadden gedronken zes maanden na hun deelname aan Tournée Minérale.  Een andere niet te verwaarlozen impact van het initiatief is het veranderen van de denkwijze van anderen, door hen duidelijk te maken dat met alcohol geassocieerde momenten, - waaronder feestjes- ook plezant zijn zonder alcohol. De campagne helpt de heersende druk om te drinken te verminderen.

Gemotiveerd blijven

Ga je de uitdaging aan? Geweldig! Bezoek de campagnewebsite voor informatie, tips en recepten om gemotiveerd te blijven. Tournée Minérale is ook een gemotiveerde community op Facebook en Instagram.

Vad 005 004 Tournée Minerale 2023 Page 0001

Nadenken over je consumptie

Er gaat niets boven een maand zonder alcohol om je te doen nadenken over je drinkgewoonten. Benieuwd waar je staat? Beantwoord enkele vragen op alcoholhulp.be/alcoholtest en evalueer je verbruik.  Als je denkt dat het problematisch is, als je vragen hebt of op zoek bent naar hulp, aarzel dan niet om met je apotheker of een andere gezondheidsprofessional te praten. Je kunt je ook online laten begeleiden via de website alcoholhulp.be.