NU GEOPEND (13:45 - 18:30)

       

Screening? Het beste wapen tegen dikkedarmkanker!

11-03-2024

Screening? Het beste wapen tegen dikkedarmkanker!

Dikkedarmkanker is verantwoordelijk voor 7 keer meer overlijdens per jaar dan verkeersongevallen. Nochtans zouden veel overlijdens kunnen worden vermeden dankzij vroegtijdige screening. Als poliepen –kleine bultjes die vaak verantwoordelijk zijn voor dit type kanker– worden opgespoord en weggehaald, is de kans op kanker beperkt. Vaak voel je in het beginstadium van deze kanker geen symptomen, vandaar dat een regelmatige test belangrijk is.

De iFOBtest kan je thuis doen

Wacht niet tot je de eerste symptomen van deze ziekte (die pas laat opduiken!) voelt om je te laten testen. Ben je tussen 50 en 74 jaar oud, heb je geen familiale voorgeschiedenis en geen symptomen, dan kom je in aanmerking! Elke 2 jaar voer je een iFOBtest uit om zeer kleine hoeveelheden bloed in de stoelgang op te sporen. Vaak zijn die niet zichtbaar voor het blote oog. Je kan de test snel en eenvoudig uitvoeren bij je thuis. Neem een staal van je stoelgang en stuur dat op met de post, volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Eén of twee weken laten ontvangt jouw huisarts al het resultaat. Onderaan dit artikel lees je hoe je een testkit verkrijgt.

Is je iFOBtest positief?

Gemiddeld zijn 5 tot 6% van de geteste personen positief. Toch hoeft een positieve iFOBtest niet meteen te betekenen dat je dikkedarmkanker hebt: vaak heeft bloed in de stoelgang een onschuldige oorzaak: een klein zweertje, een wondje na braken, gebruik van ontstekingsremmers … Een volledig examen van je darmen (coloscopie) is aanbevolen om na te gaan of het bloed in de stoelgang komt door een poliep of kanker.

Coloscopie

Het onderzoek van de darmen wordt uitgevoerd onder lichte verdoving en doet geen pijn. Je zal je goed moeten voorbereiden op het onderzoek om er duidelijke resultaten uit te verkrijgen. Als de dikke darm niet voldoende is geledigd, kunnen microscopisch kleine poliepen nog ongedetecteerd blijven. Je zal enkele dagen voor het onderzoek dus ook je dieet moeten aanpassen. Indien nodig kan je apotheker je daaraan helpen herinneren en jouw advies geven wanneer hij of zij je het laxatief aflevert ter voorbereiding van het onderzoek.

Hoe verkrijg je die iFOBtest?

  • In Vlaanderen: vanaf 50 jaar tot en met 74 jaar wordt je om de twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het ‘Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker’. Je ontvangt via de post een uitnodiging, met daarin een testkit. Meer informatie vind je in de bijsluiter van de test of in deze video.
  • In Brussel: inwoners van Brussel tussen 50 en 74 jaar oud, worden gevraagd om elke twee jaar bij de apotheker naar een Colotest te vragen. Die verkrijg je gratis en kan je thuis eenvoudig uitvoeren. Je apotheker zal jou meer uitleg geven bij aflevering van de test. Op de website van BruPrev vind je meer info.
  • In Wallonië: via het platform depistageintestin.be kan een inwoner van Wallonië een afnameset aanvragen, die vervolgens aan huis wordt geleverd binnen de twee weken. Meer informatie is te vinden op de website van CCR, die zich inzet voor de opsporing van kanker.