NU GEOPEND (13:45 - 18:30)

       

Heb jij COPD?

02-04-2024

Heb jij COPD?

In ons land lijden meer dan 700.000 mensen aan COPD, beter bekend als ‘rokerslong’. Zonder een gepaste behandeling gaat de levenskwaliteit er sterk op achteruit en kunnen patiënten steeds minder hun dagelijkse activiteiten volhouden. Een goed medicatiegebruik en een gezonde levensstijl kunnen je klachten evenwel verlichten, acute opstoten vermijden en de evolutie van de ziekte vertragen. Kortom, je levenskwaliteit verbeteren!

Je apotheker kan je helpen

Je apotheker biedt sinds kort een nieuwe dienst aan: het begeleidingsgesprek ‘Goed Gebruik van Geneesmiddelen’ voor COPD-patiënten. Strikt genomen gaat het om twee gesprekken: eerst een informatiegesprek, en achteraf een kort opvolgingsgesprek. Bij het eerste gesprek zal je apotheker je ziekte en je medicatiegebruik met jou bespreken en bijvoorbeeld nagaan of je je puffer op de juiste manier gebruikt. Hij/zij zal je waardevolle tips en advies geven om je geneesmiddelen goed te gebruiken en gezonder te leven. Daar kan je alleen maar bij winnen, toch?

Kom jij hiervoor in aanmerking?

Je komt in aanmerking als je:

  • COPD hebt,
  • (nog) thuis woont,
  • 50 jaar of ouder bent,
  • behandeld wordt voor COPD (minstens 1 verpakking in de afgelopen 12 maanden),
  • langwerkende mono- of combinatiepreparaten met COPD als indicatie gebruikt.

Vraag aan je apotheker of je tot de doelgroep behoort en in aanmerking komt voor terugbetaling. Je apotheker kan ook zelf een begeleidingsgesprek voorstellen. En je huisarts kan het voorschrijven.