GESLOTEN, We openen terug op Maandag - 08:30

       

Een campagne tegen een sluipmoordenaar

14-06-2023

Een campagne tegen een sluipmoordenaar

Slagaderverkalking begint al vanaf de kindertijd. De gladde vaatwand van de slagaders wordt geleidelijk aangetast door ontstekingsreacties. Daardoor ontstaan zogenaamde plaques, die een ophoping zijn van vetrijke stoffen zoals cholesterol. Na verloop van tijd verstoppen die plaques de slagaders, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd. In het ergste geval kan een plaque scheuren en wordt een bloedklonter gevormd die de slagader volledig afsluit. Als dit gebeurt ter hoogte van het hart, spreken we van een hartinfarct. Als dit gebeurt ter hoogte van de hersenen, spreken we van een herseninfarct of beroerte.

Topje van de ijsberg

In België zijn er 750,000 mensen met de diagnose van slagaderverkalking. Naar alle waarschijnlijkheid is dit slechts het topje van de ijsberg, omdat een slagader meestal ongemerkt dichtslibt. Pas wanneer de plaque scheurt, zijn de gevolgen voor de patiënt dramatisch. Dat verklaart waarom veel patiënten niet gediagnosticeerd zijn en onvoldoende preventieve acties ondernemen.

Niet roken, gezond eten en voldoende bewegen

Iedereen loopt risico

In 2019 was slagaderverkalking verantwoordelijk voor 21, 3% van de sterfgevallen in België. Dat vertaalt zich in meer dan 23,000 doden per jaar. 40% van de volwassen bevolking heeft kans op het ontwikkelen van slagaderverkalking. Die cijfers tonen aan dat iedereen vatbaar is voor deze stille vijand. Het risico op slagaderverkalking neemt toe met de leeftijd. Mannen hebben meer risico, aangezien vrouwen relatief goed beschermd zijn door oestrogeen tot aan de menopauze.

Risicofactoren en preventie

De meeste risicofactoren zoals roken, hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes en te hoge cholesterol kunnen worden verminderd door preventieve maatregelen. Hoe kan je slagaderverkalking helpen voorkomen?

  • Niet roken. Roken leidt tot een vernauwing van de slagaders. Bij rokers is het risico op een hartinfarct drie keer zo hoog als bij niet-rokers
  • Evenwichtige voeding. Eet minder verzadigde vetten. Die zitten vooral in dierlijke producten (vlees, volle melkproducten, kaas) en stollen bij kamertemperatuur (boter).
  • Regelmatige lichaamsbeweging. Probeer 30 minuten per dag te bewegen. Een gebrek aan beweging werkt de vorming van plaques in de slagaders in de hand.

Verder is het aangeraden om je bloeddruk, cholesterol en andere cardiovasculaire risicofactoren te laten controleren. Raadpleeg je huisarts als je die waarden niet kent. Voorkomen is belangrijker dan genezen!

Meer info over deze sluipmoordenaar vind je op de website van de Belgische Cardiologische Liga.