GESLOTEN, We openen terug op Maandag - 08:30

       

De noodpil, rechtstreeks te verkrijgen in de apotheek

31-07-2023

De noodpil, rechtstreeks te verkrijgen in de apotheek

Pil vergeten, geen voorbehoedmiddel gebruikt of een gescheurd condoom… een ongelukje is snel gebeurd! Is dat reden tot paniek? Niet noodzakelijk. Er zijn verschillende opties om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Om zoveel mogelijk kans op succes te hebben, ga je best zo snel mogelijk naar jouw apotheker. Hij of zij kan je discreet helpen.

Welke noodanticonceptie?

Denk na onbeschermde of onvoldoende beschermde seks aan de noodpil… en denk er snel aan! Want hoe sneller die wordt genomen, hoe doeltreffender ze is.

Voor die noodpil – of morning-afterpil – kan je rechtstreeks naar de apotheek gaan, zonder voorschrift. Je apotheker zal enkele vragen stellen om zeker te zijn dat je noodanticonceptie nodig hebt en nagaan welke aangewezen is in jouw situatie. Hij of zij zal ook uitleggen hoe je die pil moet nemen en welke de eventuele bijwerkingen zijn. Weet ook dat bepaalde medicatie invloed kan hebben op de doeltreffendheid van de noodanticonceptie, ook daarover zal jouw apotheker inlichtingen geven. 

Wil je dit graag discreet bespreken? Vraag je apotheker naar het hoekje voor een vertrouwelijk gesprek in de apotheek.

Als de noodpil relevant is in jouw situatie, zal je apotheker ofwel levonorgestrel voorstellen, te nemen tot 72 uur (3 dagen) na de seks, of ulipristal, te nemen tot 120 uur (5 dagen) na de seks.

Je kan ook tot 5 dagen na de onbeschermde of onvoldoende beschermde seksuele betrekkingen naar een gynaecoloog gaan om een koperspiraaltje te laten plaatsen.

Hoe werkt de noodpil?

De noodpil vertraagt de eisprong maar schakelt die niet uit. Je moet je dan ook beschermen bij de volgende seksuele betrekkingen. Indien jouw eisprong al heeft plaatsgevonden, zal de noodpil jammer genoeg niet werken, maar is het nog altijd mogelijk om een spiraaltje te laten plaatsen.

Hoe vroeger je de noodpil neemt, hoe kleiner het risico op een zwangerschap.

Opgelet: de noodpil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Neem een kijkje op de website allesoverseks.be voor meer inlichtingen.

Hoeveel kost het?

Goed nieuws! De noodpil is (bijna) gratis, want ze wordt terugbetaald, zelfs zonder voorschrift. Voor levonorgestrel betaal je minder dan 1 euro en voor ulipristal 16 euro.

Nog vragen?

Als je vragen hebt over (nood)anticonceptie, aarzel dan niet om die te bespreken met jouw apotheker. Indien je dat wenst, kan hij of zij jou doorverwijzen naar een centrum voor gezinsplanning dat medisch, sociaal, psychologisch en juridisch advies biedt.