NU GEOPEND (13:45 - 18:30)

       

#Dahadikeffenodig: draag mee zorg voor onze mantelzorgers

23-06-2024

#Dahadikeffenodig: draag mee zorg voor onze mantelzorgers

70% van de Vlamingen met een zorgnood krijgt hulp van een of meerdere mantelzorgers. 1 op de 3 volwassen Vlamingen verleent mantelzorg en 33% besteedt van hen besteedt daar meer dan 10 uur per week aan. Hartverwarmend is ook dat 1 op de 5 Vlaamse tieners een jonge mantelzorger is. Het gaat om 119.000 jongeren die wonen bij een persoon met een beperking of een langdurige ziekte.

#Dahadikeffenodig

Meer dan 9 op de 10 mantelzorgers ervaren dat de hulp die ze bieden zinvol is. 8 op de 10 halen er voldoening uit. Toch vinden veel mantelzorgers dit extra werk een fysieke of emotionele belasting, waardoor ze onvoldoende tijd overhouden voor zichzelf of voor hun gezin.

Het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg vraagt om mantelzorgers een eens #dahadikeffenodig-moment te gunnen. “Je kan hun zware taak niet veranderen, maar je kan ze wel verlichten. Met extra flexibiliteit en begrip. Of gewoon met een goed gesprek. Draag mee zorg voor onze mantelzorgers, zodat ze even kunnen uitblazen en #dahadikeffe nodig kunnen zeggen.”

Hoe kan jij een mantelzorger ondersteunen?

Durf te vragen: ‘Hoe gaat het nu met jou?’. Wees niet bang om mantelzorgers geregeld te vragen hoe het gaat: niet alleen met de zorgvrager, maar ook met hen. Hoe beleven zij de mantelzorg? Dikwijls wil de mantelzorger een ander hier niet mee belasten, waardoor mantelzorg best eenzaam kan zijn. Praten lucht op, dus moedig het aan.

Ben jij een mantelzorger?

Ondersteun je of zorg je geregeld voor iemand met een extra zorg- of ondersteuningsnood? Denk aan hulp met maaltijden, administratie, boodschappen, emotionele ondersteuning… Ben jij een mantelzorger? Doe de mantelzorgcheck op de website van het Vlaamse Expertisecentrum.

Ben jij een mantelzorger? Vraag dan bij je ziekenfonds je officiële erkenning aan als mantelzorger.  Die officiële erkenning is het mantelzorgstatuut, ook wel mantelzorgattest of erkenningsattest genoemd. Er zijn 2 types attesten:

  • het algemeen erkenningsattest zonder sociaal voordeel
  • de erkenning met sociaal voordeel

Die laatste erkenning heb je nodig om mantelzorgverlof te kunnen aanvragen

Wist je dat er ook financiële ondersteuning is voorzien voor mantelzorgers en zorgvragers? Je vindt alle info hierover op deze pagina van de website van het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg.