05-06-2023
De zoektocht focust zich in het bijzonder op de zwart-wit gestreepte tijgermug (Aedes albopictus). Die soort komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich ook gevestigd in regio's in Europa, Amerika en Afrika. De soort is al gesignaleerd in België, maar heeft zich nog niet gevestigd. De globale handel en transport van goederen, de opwarming van de aarde en het gemak waarmee de mug zich kan aanpassen, maken het voor de tijgermug wel gemakkelijk om naar onze contreien te komen.
Tijgermug in zicht? Camera in de aanslag!
De tijgermug opsporen helpt om de vestiging van de soort in ons land te vertragen, of zelfs te vermijden. Volgens Sciensano, zoek je “best in de buurt van kleine plassen stilstaand water in je tuin in bloempotten, dakgoten en regentonnen en in autobanden, want daar legt de tijgermug haar eitjes."
Dankzij de meldingen die vorig jaar zijn gebeurd via de website muggensurveillance.be, zijn er 9 nieuwe plaatsen geïdentificeerd waar een tijgermug is gesignaleerd. Hun aantal lijkt dus te groeien.
De tijgermug kan na het steken van een besmette persoon, virussen zoals dengue, chikungunya en zika overbrengen naar andere personen. Als ze zich bij ons vestigt, brengt elke persoon die besmet terugkeert van een reis een risico op lokale virusoverdracht met zich mee. De aanwezigheid van deze exotische mug monitoren laat dus ook toe om de impact op de volksgezondheid ervan te meten.
In 2022 hebben burgers en onderzoekers de tijdgermug op 12 verschillende plaatsen aangetroffen.
Wil jij ook je steentje bijdragen aan de volksgezondheid? Als je een tijgermug vindt, kan je er een foto van maken en die opladen op de website muggensurveillance.be. Daarop vind je info om de tijgermug te kunnen identificeren en tips voor het maken van bruikbare foto's. Vervolgens zullen wetenschappers de soort van de mug bevestigen. Camera in de aanslag!