NU GEOPEND (13:45 - 18:30)

       

COPD, een beklemmende aandoening

03-06-2024

COPD, een beklemmende aandoening

Wat is COPD juist?

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij een chronische bronchitis vernauwen de luchtwegen door ontstekingen, waardoor je meer slijmen aanmaakt en ademen moeilijker wordt. Bij longemfyseem verlies je langzaamaan meer longblaasjes, waar zuurstof uit de lucht werd opgenomen in je bloed en afvalstoffen werden afgevoerd. Ook dit resulteert in een gevoel van benauwdheid. Wat COPD vooral kenmerkt, is dat de aandoening met de jaren erger wordt en niet te genezen is. Iets om over na te denken dus bij het aansteken van je volgende sigaret. Meestal begint COPD met een schijnbaar onschuldige hoest. De diagnose wordt vaak laat gesteld, wanneer het niet meer mogelijk is om bepaalde symptomen terug te draaien.  Beantwoord onze korte testvragen om te weten of het aangewezen is om een dokter te consulteren.

Ik heb COPD, tijd voor een nieuwe levensstijl?

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD, maar niet de enige. Ook luchtvervuiling en erfelijke aanleg kunnen meespelen in de ontwikkeling van COPD. Gelukkig zijn er behandelingen die de progressie van de aandoening kunnen vertragen en je ook wat meer controle over de ziekte geven. De belangrijkste maatregel bij COPD is en blijft een rookstop. Daarnaast hebben voldoende beweging (je kan hiervoor een beroep doen op het Bewegen Op Verwijzing (BOV) programma, waar een coach je zal bijstaan) en een correct voedingspatroon (het risico op ondervoeding is namelijk groter bij COPD) ook een positief effect op het verloop. Verwaarloos deze levensstijladviezen niet, want ze hebben een grote impact op de goede werking van je medicatie!

Spaar je adem door correct inhalatorgebruik!

De hoeksteen van de medicamenteuze behandeling zijn puffers of inhalatoren. Zij worden in eerste instantie gebruikt om je luchtwegen te verwijden, zodat je beter kan ademen. Het is mogelijk dat hier ook een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) aan wordt toegevoegd. Het is vooral belangrijk om de puffers correct te gebruiken met een juiste inhalatietechniek.

Je apotheker biedt sinds kort een nieuwe dienst aan: het begeleidingsgesprek ‘Goed Gebruik van Geneesmiddelen’ voor COPD-patiënten. Strikt genomen gaat het om twee gesprekken: eerst een informatiegesprek, en achteraf een kort opvolgingsgesprek.  Je apotheker zal je ziekte en je medicatiegebruik met jou bespreken en bijvoorbeeld nagaan of je je puffer nog op de juiste manier gebruikt.  Een juiste inhalatietechniek is een belangrijke voorwaarde voor een goede werking van de medicatie. Hij/zij zal je waardevolle tips en advies geven om je geneesmiddelen goed te gebruiken en gezonder te leven. Daar kan je alleen maar bij winnen, toch?

Soms is het mogelijk dat je een opstoot van benauwdheid ervaart bij COPD. Mocht dit het geval zijn, ga dan langs bij je huisarts of apotheker om te laten nakijken of je je puffers nog correct gebruikt en je therapie nog voldoende werkt. Indien nodig kan de arts de dosering van je medicatie aanpassen, een extra geneesmiddel aan je chronische therapie toevoegen of een sterke ontstekingsremmer (cortisone) of antibioticum in pilvorm voorschrijven om tijdens de acute opstoten te gebruiken.

Monitor luchtvervuiling 

Zowel luchtvervuiling binnen- als buitenhuis kan COPD-symptomen erger maken. Denk eraan om je huis regelmatig te verluchten en blootstelling aan chemische stoffen (schoonmaakmiddelen, cosmetica, industriële kaarsen, enz.) te vermijden.

Je kunt ook de volgende websites raadplegen om je te informeren over de luchtkwaliteit: https://www.vmm.be/lucht/actuele-luchtkwaliteit (Vlaanderen), https://luchtkwaliteit.brussels  (Brussel) en https://www.wallonair.be (Wallonië).

Een kleine prik maakt een groot verschil

Als COPD-patiënt ben je een risicopatiënt voor heel wat aandoeningen. Je hebt een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose … Vermijd daarom infecties die je lichaam en ademhaling extra kunnen belasten. Laat je in het najaar dus vaccineren tegen griep, pneumokken en COVID-19!