NU GEOPEND (13:45 - 18:30)

       

Ben je beschermd tegen mazelen?

19-06-2024

Ben je beschermd tegen mazelen?

Het virus (morbillivirus) dat aan de basis ligt van mazelen zit in de neus en keel van besmette personen en verspreidt zich dus gemakkelijk via de lucht als een besmette persoon praat, hoest of niest. Het duurt 7 tot 14 dagen na de besmetting vooraleer de eerste symptomen optreden.

Symptomen

Het zichtbare symptoom van mazelen kennen we allemaal: de rode huiduitslag die zich in een paar dagen tijd over het hele lichaam verspreid en dan geleidelijk aan vervloeit in een algemene roodheid, maar de eerste symptomen zijn koorts, rode ogen en hoesten. Meestal ben je 1 à 2 weken ziek van mazelen en herstel je daarna volledig. Bij 10 tot 20 procent van de gevallen treden er helaas complicaties op die heel ernstig kunnen zijn: van een oorontsteking tot een longontsteking en bij 1 op 1000 mensen treedt er acute hersenontsteking op. Dit kan blijvende hersenschade veroorzaken en zelfs dodelijk zijn.

Wie symptomen heeft, blijft het beste thuis en neemt telefonisch contact op met de huisarts.

Wie symptomen van mazelen heeft, namelijk hoge koorts, rode ogen, een loopneus gevolgd door een vlekkerige rode huiduitslag die zich verspreidt van het hoofd naar het hele lichaam, blijft het beste thuis. Neem telefonisch contact op met de huisarts om een afspraak voor onderzoek te vragen. Ga niet in de wachtzaal tussen andere mensen zitten om blootstelling voor andere mensen te voorkomen. Enkele van de mazelengevallen in Vlaanderen werden besmet in een wachtzaal waar een persoon met mazelen aanwezig was.

Geen behandeling

Je kan met geneesmiddelen de symptomen verzachten maar er bestaat helaas geen behandeling tegen mazelen. Iedereen die mazelen oploopt, moet thuis geïsoleerd blijven (tot 4 dagen na het verschijnen van de uitslag). Contact met kinderen, niet-gevaccineerde volwassenen, zwangere vrouwen en immuungecompromitteerde mensen moet worden vermeden.  Bij ernstige complicaties, is een ziekenhuisopname soms noodzakelijk.

Het belang van vaccinatie

In ons land is vaccinatie tegen mazzelen veralgemeend voor kinderen en dat heeft ervoor gezorgd dat de ziekte niet veel meer voorkomt in ons land. Maar niet iedereen werd of is gevaccineerd als kind. Mazelenuitbraken komen altijd voor in gemeenschappen waar de vaccinatiegraad laag ligt.

Het zijn in ons land vooral (jong)volwassen die niet of onvoldoende gevaccineerd werden en de ziekte niet kregen in hun kindertijd, die nu risico lopen om mazelen te krijgen. Wanneer de vaccinatiegraad in een populatie niet hoog genoeg is, kan de ziekte zich heel snel verspreiden. Ons land heeft de afgelopen jaren verschillende lokale mazelenepidemieën gekend. 

Ook als je reist naar een land waar veel mazelen voorkomt heb je een groter risico en kan je de ziekte mee naar huis brengen.

Door vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf maar ook je omgeving tegen mogelijke nare complicaties. Kijk dus na op je vaccinatiekaart of check bij je huisarts of je al dan niet volledig beschermd bent.

Twee dosissen van het mazelenvaccin bieden levenslange bescherming.

Als de huisarts de vaccins via Vaccinnet bestelt zijn ze gratis voor kinderen, jongeren en volwassenen geboren vanaf 1970. Let wel: als vrouw mag je niet tegen mazelen gevaccineerd worden als je zwanger bent en na vaccinatie word je best niet zwanger binnen de eerste maand.